BloggProffs

ADHD och relationer

Adhd kan påverka en relation negativt pga:

* Impulsivitet: man har svårt att se konsekvenserna av sitt agerande. ”Hon tänker inte efter före.”

* Behovet av stimulans: i början av en relation är man ofta väldigt engagerad i sin partner och förhållandet. Senare blir relationen tråkig. ”I början var han väldigt lyhörd för mina behov, nu verkar han inte bry sig alls.”

* Konfliktsökande beteende: ett sätt att undermedvetet få stimulans är att provocera sin partner. ”Om jag säger svart, så säger hon vit.”

* Glömska och tankspriddhet: tidpunkter, var man lagt saker, människors namn, osv. ”Han skulle kunna glömma sitt eget huvud om det inte hade varit för att det satt fast.”

* Svårtigheter med att kommunicera: svårt för att lyssna och sätta ord på sina tankar. Tankarna skuttar från ett ämne till nästa. ”Han lyssnar aldrig på vad jag säger.”

* Oförmåga att organisera: stora höga med tvätt och viktiga papper eftersom man aldrig tar itu med saker o ting. ”T.o.m högarna med tvätt  har egna högar med kläder.”

* Oavslutade projekt: svårigheter att avsluta projekt och att nå sina mål. ”Hon avslutar aldrig något hon påbörjar.”

Frågor du bör ställa dig när du väljer partner

* Var ni vänner först?

* Ber dina vänner o bekanta dig att ta det lugnt i relationen, att avvakta och begrunda?

* Säger dina vänner och bekanta att din nya förälskelse är allt annat än perfekt?

* Ställ dig den här frågan,”Om han/hon aldrig förändras, vill jag då spendera resten av mitt liv tillsammans med henne/honom så som det är idag ?”

* Om personen du är förälskad i har ADD, försöker han/hon arbeta med sitt destruktiva beteende? Har han/hon sökt hjälp eller övervägt att börja medicinera?

* Skulle din partner ställa upp på att gå till en relationsrådgivare, innan ni fördjupar er relation?—inte för att ni redan har problem,  men för att lära er att undvika dem och för att ha så goda förutsättningar som möjligt för en sund relation.

Orealistiska förväntningar i  kärleken

* Kärleken botar allt

* Jag har mött den underbaraste mannen/kvinan som finns. Äntligen har jag mött någon som lever upp till mina förväntningar

* Jag vet att han/hon har problem, men älskar jag henne tillräkligt mycket och på rätt sätt så kommer de att försvinna.

* Det är inte mitt fel!

* Nu när vi gift oss, kommer allt att falla på plats. Allt blir så mycket enklare.

* Om han bara åt sin medicin, skulle allt bli bra

* Om vi bara hade barn – skulle vi ha så mycket mer gemensamt.

Mer realistiska förväntningar i kärleken

* Att lära sig leva ihop kan ta tid. Att lära sig älska varandra kan vara svårt—väldigt svårt—men det är det värt.

* Smekmånaden innebär mycket kul och vi ska alltid minnas den. Njut av den så länge den varar, för snart börjar arbetet med att underhålla relationen. Om man lär sin läxa,blir det enklare att rida ut stormarna när de väl kommer.

* Ingen annan än jag själv är ansvarig för att tillgodose mina behov. Jag kan uppskatta det som min partner tillför vår relation, men ytterst, är det mitt ansvar – inte min partners – att  jag  mår  bra.

* Min partner och jag är två individer. Jag kanske måste förändra mig en del. Om min partner ska förändra sig, är det helt upp till honom/henne. Jag älskar och accepterar min partner helt och hållet så som han/hon är nu  -  inte för hur han/hon kan tänkas bli i framtiden

* För att vår relation ska fungera, måste jag vara villig att avsäga min rättighet att alltid ha rätt. Kanske jag då kan se saker och ting ur ett annat perspektiv än mitt eget. Det handlar inte om vem som har rätt eller fel, utan om vad man måste göra annorlunda för att växa och utvecklas från att vara ”jag” till att vara ”du och jag”.

* Oavsett om min partner äter sin medicin eller ej, är det hans/hennes beslut. Om jag blir ombedd att kommentera hans/hennes medicinering, så gör jag det. I övrigt är det hans/hennes ansvar. Mitt ansvar är att ta hand om mitt liv och mina plikter.

* Vår relation kommer att utvecklas positivt om vi lär oss och använder nya sätt att lösa konflikter, kommunicerar bättre och har ett gemensamt och delat liv där båda får tillfredställelse. Om vi inte kan samarbeta utan barn, kan vi inte göra det med barn heller.

ADHD och förmågan att kommunicera

En god kommunikation är viktigt i alla relationer: inom familjen, på arbetet, med en partner. Du måste prata och du måste lyssna. Det låter så enkelt, men är det sällan.

Grunden för god kommunikation

De flesta konflikter i en relation handlar egentligen inte om själva konflikten; de handlar snarare om själva betydelse av att få känna sig värdefull, viktig och älskad. Alla behöver känna det.

När vi lyssnar till vår partner och de lyssnar på oss, är det en bekräftelse på att man betyder något för den andre. Att man vill veta och förstå den andre, att man vill utforska och verkligen lära känna sin partner. Man vill att den andre känner att man bryr sig.

Att känna sig betydelsefull och intressant är oftare mer viktigt än att framhålla sina åsikter eller att förändra partnerns synpunkter.

Hur en ADHDperson kan kommunicera

Beteende

* Pratar inte—ofta på grund av att han/hon är upptagen med andra tankar, känslor, oro. Vi skapar intimicitet genom att kommunicera med varandra. Tänk på det engelska ordet INTIMACY: ”into-me-see”

Titta- in-i – mig!

* Impulsivitet—kan vara bra för den som inte har ADHD eftersom det underlättar att förstå hur din partner tänker och känner, censuren är ju ofta avstängd. Ibland kan bristande impulskontroll orsaka att din ADHD-personer hamnar i trubbel – man pratar innan man tänkt färdigt.

För att förhindra det och istället för att bita sig i handen : ANDAS, TÄNK EFTER, TÄNK LÅNGSAMT och PRATA SEDAN.

Många ADHD-människor visar att de lyssnar genom att avsluta andras meningar till dem. Avsikten är god – men väldigt frustrerande för den som vill avsluta sina meningar själv.

* Byter ämne stup i sekunden—är väldigt vanligt. Stort problem. Eftersom ingenting blir färdigdiskuterat. Inte heller känner partnern att någon lyssnar. Partnern känner sig därför betydelselös, oviktig och oälskad. Inte heller begriper din partner hur du kom från punkt A till punkt Z i ett enda skutt.

* Lågt självförtroende—efter ett helt liv med självkritik och yttre kritik samt förlöjligande har man tendens att bete sig väldigt defensivt. Efter att i åratal ha fått höra att man inte duger intar man gärna en försvarsställning så fort man ska diskutera – även när ingen anklagar dig. Det är av gammal vana nästan, eftersom man alltid har tvingats försvara sig. Vanan med att försvara sig gör också att man spenderar mycket tid och energi på att utveckla sitt försvarstal under diskussionen – istället för att lyssna på vad partnern EGENTLIGEN säger.

* Stressat tal—man pratar som en eldsprutande drake. Vilket gör att din partner inte får en syl i vädret. Behovet av att pressa ut alla sina tankar på en och samma gång beror ofta på  att man är rädd för att glömma hälften av sina tankar om man inte får ut dem.

Då glömmer man såklart partnerns behov i samtalet. Man kör rakt över honom/henne och dialogen har blivit en monolog.

Personer med ADHD tänker ofta högt, säger precis vad de tänker , det är en form av självstimulans.

* Tappar koncentrationen—att inte vara närvarande när ens partner pratar beror ofta på att tankarna vandrar i väg i dagdrömmar eller fastnar på TV- eller datorskärmen, blir störda av barnens stoj eller ljud från gatan, osv, osv.

* Besatta tankar—man fastnar i ett tankemönster och kan inte tänka på något annat. Det sker inuti hjärnan och beror på en överaktiv cingulate gyrus

* Man missar avsikten i det någon säger—man missförstår kommentarer, känner sig attackerad.  I hjärnan är det den temporala loben som orsakar problemet. Hjärnan förväxlar den information som kommer in.

* Härdsmälta i hjärnan—oftast händer en av två saker. Antingen blir adhd-personen så stressad att han/hon stänger av hela sitt system, eller så blir han/hon överstimulerad vilket kan förlänga konflikten. Båda delarna ställer till problem eftersom man inte kan sortera och ta in den information som kommer till hjärnan. Det bästa man kan göra är att ge han/henne utrymme, både rent fysiskt men också känslomässigt för att han/hon ska kunna samla tankarna och återupprätta skärpan.

* Konfliktsökande beteende—stimulansbehov.

”Adrenalin junkie”—”Jag gillar att vara arg – jag mår bra när jag är arg.” Det är inte bra i en relation.

Tips för en god kommunikation

* När din partner pratar med dig, fråga dig själv, ”Lyssnar jag verkligen?” Påminn dig själv om att det som din partner säger just nu är verkligen viktigt och att du måste uppfatta det han/hon säger.

* Kom ihåg att andas.

* Konversera långsamt. Om du pratar för fort, måste du slå ner på takten för att bli hörd och förstådd.

* Framför dina synpunkter, kort och tydligt. Var sedan tyst en stund och lyssna. Be din partner att upprepa det du sade för att försäkra dig om att du förmedlade rätt sak. Be sedan din partner om hans synpunkter.

* Om du medicinerar – försök att alltid vara medicinerad när du har stora och viktiga diskussioner med din partner.

* Om konversationen börjar bli motsägelsefull, ta en paus. Ge dig själv tillåtelse att hämta andan och kom sedan tillbaka när hjärnan svalkat sig. Det är ofta till nytta för båda parter att bestämma en tidpunkt för att avsluta samtalet, t.ex en timme senare.

* Kom ihåg vad som är viktigt i all kommunikation: Jag vill framföra mina tankar. Jag vill att någon lyssnar. Vad är det mest kärleksfulla du kan göra? Vad kan du göra för att underlätta för din partner att dela med sig av sina tankar?

* Kärleken är ett val, inte ett krav. Kom ihåg att din partner bara har skyldigheter gentemot dig så länge som han/hon själv vill. Undvik ultimatum!

*  När allt blir fel – eller innan det hinner gå så långt – försök skaffa hjälp utifrån. En proffesionell rådgivare kan guida er till ett bättre sätt att kommunicera.

*  Om du har ett fast och stadigt  förhållande, var redo att bidra med det som krävs – på ett sunt sätt – för att relationen ska fungera. Tex medicinsk utvärdering, medicinering, terapi, mindre arbete, att göra saker tillsammans osv osv.

Positiva aspekter på partners med ADHD

* Kreativitet: problemlösningar och ha skoj tillsammans.

* Lojalitet och karisma: snabb till att glömma och förlåta, känslig, förstående och öm.

* Empati: warm-hearted,  gör vad som helst för någon annan utan att tveka, förstår andras behov och vill hjälpa . Ofta pga av att de själv haft ett tufft liv.

* Intuition: har man oftast tvingats utveckla för att kompensera sin dåliga uppmärksamhet. Man vet ofta vad andra tänker och känner utan att de behöver berätta eller visa det.

* Nyfikenhet: man öppnar dörrar till nya världar, nya förhållningssätt och delar dem gärna med sin partner(om han/hon vill). Aldrig en tråkig stund!

Tips för att hålla gnistan vid liv

* Bråka aldrig i sovrummet.

* Skicka kärleksbrev och andra påminnelser till varandra.

* Dejta varandra.

* Åk på minisemester.

* SMS

* Håll alltid kontakten, även om ni bara är från varandra några timmar. En ADHD/ADD person lever så mycket i nuet att det som inte finns i den omedelbara omgivningen slutar existera.

* Skicka blommor.

* Lär dig så mycket som möjligt om ADHD och ADD.

* Ta din medicin regelbundet.

* Framhäv din partner inför andra.

* Förstå, acceptera och hylla olikheterna i era personligheter.

NYCKELORD FÖR ER RELATION

Struktur

Öppna sinnen

Uppmuntran

Enkelhet

Tillit

Humor

Förtroende

Acceptans

Romantik

Tacksamhet

Andra tips

* Ha överseende med sådant som inte är jätteviktigt för dig

* Ha en stund varje vecka där ni går igenom olika positiva och negativa saker som hänt under veckan. Se till att alltid vara underrättad om saker som händer o sker i den andres liv.

* Det är aldrig fel att kunna säga förlåt.

* Överraska din partner med något han/hon tycker om, men som du egentligen inte bryr dig särskilt mycket om. Gör det utan tacksamhetskrav och utan att själv lida

* Kör din partners bil till biltvätten och gör den tiptop.

* Hitta något ni tycker om att göra tillsammans – gör det ofta

* Se en romantisk film tillsammans.

* Inse att man inte alltid måste få sista ordet.

* Använd fem minuter till att berätta för din partner varför du uppskattar henne/honom så mycket.

* Lunchdejta under vardagarna.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu