BloggProffs

Hund(ra) sätt att döda en mördare

spanskskogssnigel

Varje sommar hemsöks min trädgård av mördare. Mördarsniglarna är slemmiga och gråbruna blötdjur  vars svenska namn är Spanska skogssniglar och de kan förstöra ett helt grönsaksland på några få dygn.  I SvD räknar man upp olika metoder att ta ihjäl de små liven.

I SvD säger man dock inget om den unika utrotningsmetod som pågår i min trädgård . Eller åtminstone sedan förra sommaren då Simba kom in i vårt liv.

Simba är vår adopterade Schäfer-blandning som bott hos oss i snart ett år. Han gillar att ligga ute i trädgården om sommarkvällarna och spana ut över åkrar och fält. Kanske han tittar efter rådjur, fasaner eller harar? Till en början kom han lydigt in när jag kallade och det var dags att sova för natten. Efter ett tag såg jag dock att han gick runt i gräset precis som en ko på bete. Han gick och tuggade, svalde och betade. Han ville inte heller komma in när jag kallade utan fortsatte hellre med sitt idisslande. Hrm….märkligt beteende, även om jag vet att hundar äter gräs ibland så kunde inte denna betes-iver liknas vid det jag tidigare erfarit. Därför hämtade jag en ficklampa och tog träskorna på fötterna för att kolla vad han egentligen tuggade på. Ett kadaver? Kanske spillning från ett vilt djur? En kvarglömd godispåse? Några tappade rester från förra grillningen? En glasspinne? Äpplen eller päron som fallit från sina grenar? Vad var det han så glupskt och girigt ville sätta tänderna i?

När jag närmade mig honom blev han lite förlägen, precis som han brukar bli när han gör något han inte får. Han fortsätter tugga och springer en bit bort för att få vara ifred.

Ojdå, tänker jag, han har hittat något riktigt mumsigt.

När ficklampan når marken och en bit av rabatten där kärleksblomstren står ser jag att jorden glittrar till, som om den är daggstänkt och fuktig. Men inte är den blöt eller nyvattnad. Istället ser jag de brungrå, ringlande och slemmiga djuren kräla runt på marken. Det är nog en 25-30 st på en kvadratmeter stor yta………..

Mördarhunden Simba

simbamordare.jpg

Varianter för dem som inte har mördarhundar hemma, men glatt tar livet av sniglar

 • snigelmedel (nytt snigelmedel som bygger på järnfosfat finns numera framtaget som är effektivt, medlet är smaksatt med något som sniglarna gillar. De äter av medlet men tål inte järnet och dör så småningom. Medlet är ofarligt för däggdjur, maskar och småkryp)
 • nackning med spade på plats (snabbt och effektivt, kan upplevas som kladdigt, snigeln torkar dock ihop på två dygn)
 • Hyr en myskanka. Somliga påstår att myskankor gärna kalasar på mördarsniglar, vissa anser dock att de bara kan ta ett par av de riktigt stora innan slemmet blir för mycket. Glöm inte heller att de tycker minst lika mycket om grödor, om det nu är trädgårdslandet du tänkt rädda.
 • ihopsamling och avlivning (använd handskar, sniglarnas slem klibbar)
  • kokning
  • salt eller saltvatten (förmodligen plågsamt)
  • klippa med sax (kladdigare än spade)
  • frysning (okladdigt och effektivt)
 • sätt ut fällor, till exempel till brädden nedgrävda skålar fyllda med öl.
 • kasta över till grannen (olämplig åtgärd, sniglarna uppträder raskt igen, sniglarna stannar gärna kvar på samma plats och en ny “snigelhärd” uppstår)
 • håll rent i trädgården (sniglarna samlas i komposthögar o.dyl.).

     spsks.jpg    images.jpg

Nackdelen med att samla in sniglarna och avliva dem är att mängden sniglar eller snigelsörja blir svår att omhänderta. Är vädret torrt och varmt är förmodligen spadmetoden den enklaste, mest effektiva och trots allt minst kladdiga. Sniglarna finns dock kvar några dygn, i form av “anklortar”.

hund, mördare, mördarsniglar, spansk skogssnigel, utrota, metod, svd, trädgård,

7 Kommentarer till “Hund(ra) sätt att döda en mördare”

 1. Anonym Säger:

  Har du plagierat wikipedia eller är det tvärtom?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Spansk_skogssnigel

 2. frÖken fÖrster Säger:

  Nej, jag har kopierat faktamaterialet från NE, NationalEncyklopedin, -online. ;)

 3. Per Eklöf Säger:

  Beväpnar mig med en rejäl gaffel och en plastdunk som det varit maskindiskmedel i, typ..
  Får en fet,brunröd, slemmig snigel på gaffeln, låter den falla ner i dunken. Efter en halvtimme i skymningen har jag fått ihop över hundra sniglar, dunken få stå ute, över natten. Efter några dagar har sniglarna ruttnat och det har bildats en flytande massa av kadavren. Dunken räcker till många hundra sniglar och kan så småningom tömmas i uppgrävd grop. Det luktar sött och kväljande men är ett sätt att bli av med de otäcka och ovälkomna djuren.
  Dom är som aliens, finns snart överallt och äter våra grönsaker, förstör våra blommor och dränker oss i sitt slem.

 4. msgarbo Säger:

  De är verkligen äckliga.
  Jag gillar vanliga sniglar. De svarta skogssniglarna stör mig inte det minsta, och vinbergssnäckor är rent av vackra.
  De finns gott om dem hemma i Kärlekens trädgård.

  Han är lyckligtvis förskonad från de där äckelpäckelsniglarna.

  Huvva!!

 5. Marona Månsson Säger:

  Sprid ut vägsalt, mycket effektivt allting dör.

 6. J. Gustaf Säger:

  Jag gräver en grop, samlar sniglarna med hjälp av spade vid gropen. Sedan hugger jag av dem huvudet och skyfflar ned dem i gropen och täcker över med jord. Plattar till.

 7. kenneth Säger:

  igår notera 30juli fann jag min första mördarsnigel i min trädgård . Har dock inga odlingar förutom smultron. Idag på kvällen gick jag ut med en pannlampa,dom gillar tydligen inte ljus. Tog väl c:a 12 stycken, men dom små jäklarna dök ner i gräset så fort lampan kom i närheten. HUR SKALL JAG BLI AV MED DOM haR DU NÅGOT TIPS.

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu