BloggProffs

50 tips att hantera ADHD: Insikt

 • Var säker på att du fått rätt diagnos och se till att du får hjälp av en läkare som verkligen förstår ADHD eller ADD. Det finns en del likartade symptom som ibland kan förväxlas med ADHD som tex ångestsyndrom, depression, mano-depressivitet, OCD(obsessive-Compulsive Disorder) eller hyperthyroidism (överproduktion av sköldkörtelhormon).
 • Utbilda dig själv! Att förstå principerna bakom ADHD är en av de mest kraftfulla hjälpmedlen du kan ge dig själv. Läs böcker. Prata med proffs! Prata med andra vuxna som har adhd eller add. Prata med dem i din närmsta omgivning och försök hitta någon ”normal” som du litar på att få feedback ifrån när du undrar hur andra ”normala” människor tänker eller gör i de situationer som du har svårt med. Därefter kan du lättare forma din behandling och precisera dina hjälpbehov inför dem som kan ge dig stöd.
 • Skaffa dig en coach. Det är bra om du kan ha en coach som finns naturligt i din närhet. Han eller hon kan försöka hålla efter dig och se till att saker och ting blir gjorda. Men det är viktigt att den här personen är både tolerant och utrustad med mycket humor. Genom coachen kan du få hjälp att förbli organiserad, att upprätthålla fokus och om du råkar tappa den röda tråden när en fluga flyger förbi så kan hon hjälpa dig att komma på rätt spår igen. Hon kan också ge dig uppmuntran och påminnelser inför både arbete, privatekonomi och fritidssysslor. Coachen kan vara en vän, kollega eller terapeut (det är fullt möjligt att välja sin partner, men innebär en del risker för samlivet då man inte ska inta rollerna som vårdare och patient).
 • Uppmuntran, uppmuntran och uppmuntran. Alla med adhd eller add behöver massor av uppmuntran. Jag brukar själv påminna min stackars sambo om att några kärleksfulla ord från honom ger mig mer än 1000 concertatabletter. Jag lyser upp som en julgran under den mörka årstiden och kan i princip genomföra stordåd bara för att få ta emot det där härliga berömmet. Det beror till stor del på att man inom sig bär på ett väldigt stort tvivel när det gäller ens egna förmågor och inte heller vet man alltid vad som är bra, dåligt, rätt eller fel. För mig är det t.ex alltid lättare att arbeta för någon annans skull än för min egen. Då vet jag åtminstone att jag gör rätt.
 • Lika viktigt som att veta vad ADHD och ADD innebär så är det viktigt att kunna urskilja vilka beteenden som INTE beror på det. Bara för att man bråkar med sin mamma måste det inte bero på funktionshindret utan kan vara ett helt normalt beteende som man har gemensamt med många andra människor. Utöver att ha ADHD eller ADD så är man ju också en normal människa.
 • Utbilda och forsök involvera andra. Precis som för dig är det viktigt för din omgivning att förstå vad ADHD eller ADD är. Berätta för alla inom familjen, på din arbetsplats, i skolan, i grannskapet och för dina vänner. När de väl förstått grunderna så kommer de att förstå dig bättre och kan även hjälpa dig till rätta i tillvaron.
 • Ge upp ditt dåliga samvete för att du behöver hög stimulans. Alla med ADHD eller ADD söker sig till högstimulerande sysslor för annars kan de knappt hålla sig vakna. Jag råder dig istället att söka god och hög stimulans, men välj klokt och välj sådant som genererar något positivt, tex bättre kondition, bättre balans eller annan skicklighet. Välj en god stimuli så slipper du ha dåligt samvete för de dåliga och beroendeframkallande.
 • Lyssna på vad andra människor har att saga om dig. Både vuxna och barn med adhd eller add har extremt låg självinsikt. Många av oss använder sig av total förnekelse inför både det ena och andra i konflikter, relationer och övriga företeelser. Men lyssna noga till dem du litar på. Genom att se dig själv med någon annans ögon lär du dig också att förstå varför de ”normala” reagerar som de gör när du beter dig på olika sätt.
 • Överväg att starta en förening eller supportgrupp. Mycket av den mest betydelsefulla informationen om ADHD och ADD har ännu inte nått boklådorna utan finns enbart lagrade i minnena hos de som nu lever med funktionshindret. Genom en förening eller grupp kan den här informationen spridas. Dessutom gör man en väldigt stor insats för det finns ett växande behov av att kunskapen sprids. Du kan ju alltid börja blogga!
 • Försök göra dig av med allt det negativa som infekterat ditt system genom att du levt i många år utan att känna till din diagnos. Från och med nu kan det bara bli bättre! Om man ändå känner att man fastnat i sina nedåtgående spiraler så kan de hjälpa att tala med en terapeut som hjälper dig att återupptäcka dina positiva sidor.
 • Känn dig inte tvingad att välja en konventionell karriär eller ett konventionellt sätt att leva ditt liv. Ge dig själv tillåtelse att vara den du är. Ge upp kampen om att bli den du en gång trodde att du skulle bli – den perfekte studenten eller den perfekta juristen på det perfekta kontoret i den perfekta staden med den perfekta partnern, samliv, barn….blablabla – tillåt dig att vara den du är!
 • Kom ihåg att du lider av ett neuropsykiatriskt funktionshinder. Det är genetiskt betingat och orsakas av en biologisk skada på hjärnan. ADHD eller ADD är inte en viljesjukdom, inte heller ett moralens förfall. Det är inte orsakat av en svag eller klen karaktär, inte heller beror det på omognad, Man kan inte finna bot genom att stärka sin vilja eller spänna vaderna. Inte heller botas ADHD eller ADD genom bestraffning, uppoffrande eller smärta. KOM ALLTID IHÅG DETTA! En del människor som själv har funktionshindret har ändå svårt för att acceptera den biologiska orsaken och har fastnat i den föråldrade åsikten att symptomen beror på dålig karaktär. Det i sin tur beror oftast på att de blivit indoktrinerade att se ned på sig själva genom kommentarer från en illvillig omgivning.
 • Försök hjälpa andra som har samma funktionshinder. Genom att hjälpa andra lär du känna dig själv och dina stötestenar , men framförallt lär du dig att hantera din situation. På så sätt blir livet lättare att leva och du kan lägga all kraft på att odla dina positiva sidor.

Fortsättning följer: 50 tips att hantera ADHD ” Struktur i vardag, studier och jobb”

, , , , , , , , , , ,

9 Kommentarer till “50 tips att hantera ADHD: Insikt”

 1. satungen Säger:

  hej
  fin sida du har!
  satt nyss och gjorde inlämningsuppgift och alla rapporter vi titta på visa att hälften av fångarna på olika anstalter i sverige hade eller hade haft adhd, men inte diagnos alltid.
  så en får hoppas att vi blir duktigare på att hitta de i tid så att de kan få stöd innan det barkar åt skogen.
  menar inte att alla blir kriminella, men det ger ju bekymmer i vardagen även för de andra.
  jag skulle gärna länka dig till mitt blogg om det är ok??/ha det

 2. satungen Säger:

  hej
  fin sida du har!
  satt nyss och gjorde inlämningsuppgift och alla rapporter vi titta på visa att hälften av fångarna på olika anstalter i sverige hade eller hade haft adhd, men inte diagnos alltid.
  så en får hoppas att vi blir duktigare på att hitta de i tid så att de kan få stöd innan det barkar åt skogen.
  menar inte att alla blir kriminella, men det ger ju bekymmer i vardagen även för de andra.
  jag skulle gärna länka dig till mitt blogg om det är ok??/ha det

 3. frÖken fÖrster Säger:

  Jadå, du får lov att länka var, när och hur du vill. Det är skoj om mina inlägg kommer till nytta. Själv hade jag tänkt lusläsa din blogg lite senare.

 4. annapanna51 Säger:

  Hej!
  Jättebra att du skriver om detta! Jag tycker också att det är bra att du påpekar att man är en vanlig människa med en hel del vanliga beteenden. Det är så lätt att glömma att man växer och utvecklas precis som vem som helst. Tonåringar är alltid tonåringar, det är viktigt att komma ihåg det!

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu