BloggProffs

Bildbanditer och -banker

Med anledning av Citronmuffins inlägg så tänkte jag dela med mig av lite bildlänkar där man kan hitta nästan allt för antingen en ganska liten peng eller också helt gratis. Till på köpet får ni ta del av mina skrupelfria åsikter kring copyright, nätpublicering och äganderätt.

Vad gäller Citronmuffins öde så vet jag inte riktigt hur jag ska förklara min ståndpunkt då jag själv är en sådan som iband blir bestulen, men en och annan gång även agerar tjuv. Vad gäller mina privata bilder så anser jag dem vara förbrukade och fria så fort jag lägger ut dem på nätet. Samma sak gäller det som jag skriver. Hade det varit min önskan att kunna åberopa kopieringslagarna skulle jag nog ange det specifikt för varje bild eller blogginlägg. Som t.ex dagspressen gör med sina påminnelser om kopieringsskydd i alla utskrifter från  tex DN, Svd eller andra nättidningar :

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Problemet är att nästan vem som helst kan kopiera en bild från nätet som inte är deras. Därefter laddar de upp den på Flickr där man kan sno både till höger och vänster och vips så är både källan och upphovsmannen i stort sett omöjliga att få tag på.

Nedan har jag listat några länkar till både billiga och gratis sajter som man kan hämta bilder från. Om du känner till fler ställen som är bra och beprövade får du gärna lägga till den här nedan i kommentatorsfunktionen.

Billiga (men bra)

  • iStockphoto.com En dollar för lågupplösta bilder och två till tre dollar för högupplösta.
  • Dreams Time Om man är medlem betalar man en dollar för högupplösta bilder
  • Shutterstock 750 royalty-fria bilder per månad för 139 dollar
  • Fotolia En eller två dollar per bild
  • Photocase.En tysk sajt. Lågpris
  • Stockxpert. Bra pris och bra bilder. Enkelt att använda.
  • ShutterMap.com. Från en dollar till fyra dollar för högupplösta bilder
  • Creative Express Med Getty´s Express kan du köpa en månads- eller helårsprenumeration och ladda ned 50 bilder om dagen. The Express Catalog har 75000 busbra bilder.

Gratis(men inte dåliga)

Fonter (gratis eller mycket billiga)

, , , , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu