BloggProffs

Inga fästande fästingar, tack!

SvD lyckades idag påminna mig om påskhelgens mest otacksamma syssla; att plocka bort en fästing på vår ungkatt Lillebror.

Finns det något mer vidrigt än en fästing? De är sjukligt gråbleka och fyllda med blod. Vilken nytta gör de i världen? Jag får iallafall inte dåligt samvete för att ha ihjäl en eller flera när jag tänker på  eländet som dessa krabater kan ställa till för både människor och djur. Undrar om någon skulle bry sig om fästingarna blev utrotade?

Äcklig fästing

 

 Vanligaste risken för den som fästingen blivit fäst vid är borrelia och symtomen på kan komma veckor eller månader efter bettet. Det kan då vara svårt att koppla det till fästingen. Det är också lätt att missa det speciella utslaget på huden som är typiskt för borrelia. Här är symtomen för de fyra olika fästingsjukdomarna i Sverige:

Borreliabakterien kan ge diffusa symtom som trötthet, huvudvärk, lite feber med illamående, viktminskning och ledvärk några veckor eller flera månader efter fästingbettet. Sprids smittan från huden till nervsystemet kan man få nerv-rotsinflammation med halvsidig ansiktsförlamning och brännande värk i nacke och skuldror. Plötsligt försämrad hörsel på ena örat kan vara ett annat symtom. Det typiska för borrelia är framförallt en ringformad rodnad, större än en femkrona, som syns vid bettstället efter någon vecka. Alla med borrelia får dock inte utslaget.
Borrelia kan efter flera år hos vuxna även ge en kronisk blåröd hudförändring på benet som liknar förfrysningsskada. Mellan 5 000 och 10 000 personer smittas med borrelia i Sverige varje år. Borrelia behandlas med antibiotika.

TBE-viruset (tick borne encefalitis) kan orsaka hjärninflammation. Det kan medföra bestående men som förlamning, balansrubbning, nedsatt hörsel, försvårat tal, ett nedsatt intellekt och koncentrationssvårigheter. Smittan överförs direkt vid ett bett och ger symtom efter tio till fjorton dagar. Det typiska är att bli sjuk i två omgångar. Man får först lindrigare besvär med feber och ont i kroppen några dagar och tillfrisknar sedan. Efter en vecka blir man svårt sjuk i hjärninflammation med kraftig huvudvärk och illamående. Man mår så dåligt att man oftast söker vård. Enstaka personer har dött av TBE. I Sverige smittas cirka 50?100 personer med viruset varje år. TBE kan förebyggas med vaccin. Ingen behandling finns mot viruset.

Erlichia (?fästingfeber?), som är en nyupptäckt bakterie i Sverige, kan ge symtom som liknar influensa med feber i upp till en vecka. Bakterien, som finns i blodet, kan försämra immunförsvaret hos svaga personer. Detta kan förvärra borrelia och TBE om man även smittats med dem. Tio kända fall finns hittills i Sverige. Bakterien behandlas med antibiotika.

Babesia , som är en nyupptäckt malarialiknande parasit i Sverige, ger oftast lindriga symtom som liknar influensa.
Det behandlas med antibiotika. Ett känt fall finns i Sverige.

Om du upptäcker att en fästing bitit sig fast bör du ta bort det så snart som möjligt för att minska risken att drabbas av borrelia eller TBE. Gör så här:

Använd en pincett eller en fästingborttagare (finns att köpa på apoteket).

  • Fatta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt utan att klämma bakkroppen. Annars finns en risk att du överför borreliabakterien.
  • Dra sakta rakt ut. Vrid inte fästingen, då det finns risk att mundelarna bryts loss och fastnar i huden.
  • Tvätta såret efteråt med desinfektionsmedel. Tvätta händerna med tvål och vatten.

Det är ingen fara om du inte får ut hela fästingen. Efter några dagar uppstår en liten inflammation och då kan du enkelt lyfta ut kvarvarande delar med en pincett eller nål.

Hur ska man göra för att lyckas minimera fästinginvasionen då?

* Man bör begränsa antalet harar och rådjur i tättbebyggda områden med parker och trädgårdar.

* Man bör hålla sig utom räckhåll för hundar och katter som kan ha fästingar

* Man ska undvika fuktig markvegetation och hålla efter växtligheten där man ofta vistas.

* Man ska ha tättslutande klädsel typ rymdoverall eller sparkdräkt gjord i PVC

*Man bör inspektera kroppen dagligen

* De fästingar man hittar ska omedelbart avlägsnas med en pincett. Huden bör därefter tvättas med tvål och vatten.

i330772w397h324v20070410t193022z.jpg

- Nu drar vi till stranden grabbar!!!!!

fästing, borrelia, TBE, erlichia, babesia, pincett, fästinplockare, apotek, SvD

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu