BloggProffs

Varför den 6 juni?

Vad är en nationaldag? Varför firar vi den 6 juni? Det finns många frågor kring vårt nationaldagsfirande.

Vad menas egentligen med nationaldag?
Alla länder har en speciell högtidsdag, då för landet avgörande skeden som dag för självständighet eller befrielse, viktiga författningars undertecknande eller liknande högtidlighålls.

När fick Sverige nationaldag?
År 1983. Men svenska flaggans dag hade då firats i Stockholm ända sedan 1893 på initiativ av Skansens grundare Artur Hazelius. 1916 bildades Bestyrelsen Svenska Flaggans Dag med syfte att skapa en nationell samling kring flaggan. Medborgare från olika delar av landet samlades den 6 juni 1916 på Stadion i ett flaggprytt Stockholm. Där sjöngs för första gången K.G. Ossiannilssons ”Sveriges flagga”.

Varför just den 6 juni?
Historiskt var det den dagen 1523 som Gustav Vasa valdes till kung. Därmed lades grunden till ett svenskt nationellt rike. Den 6 juni antogs dessutom 1809 års regeringsform, som fastslog de medborgerliga fri- och rättigheterna med bl.a. religions-, tryck- och yttrandefrihet.

Firas nationaldagen i hela Sverige?
Praktiskt taget varje kommun har eget firande med tal, sång och musik av lokala förmågor. Men den stora festen, den som kungafamiljen deltar i och som sänds i tv hålls på Skansen i Stockholm.

Varför firas och TV-sänds nationaldagsfirandet från Skansen?
För att där är så vackert, ett Sverige i miniatyr. Och för att ca 15.000 festdeltagare får plats där. Innan firandet 1962 flyttades till Solliden höll det till på Stadion. År 2002 skedde en tillfällig återgång till Stadion i samband med att Stockholms stad fyllde 750 år.

Vad spelar flaggan för roll?
Den är en symbol för Sverige och vår nationella samhörighet. En symbol som bör värnas och aktas i alla sammanhang.
Hur kommer det sig att den är blå och gul?
Ursprunget är riksvapnets färger – blå sköld och gula kronor. Karl Knutsson Bonde sägs på 1440-talet i striderna mot Danmark ha använt sig av ett baner, som skapades med det blågula trekronorsemblemet som förebild.

När började svenska flaggan användas?
Från mitten av 1500-talet finns teckningar av bl.a. duk med gult kors. Men det var mycket ovanligt med flaggor under de kommande århundradena, särskilt till lands. De flaggor som förekom fanns på fartyg och var tretungade. Ett slags statsflagg. På 1810-talet började dock den svenska flaggan att föras som fana vid armén. Unionen med Norge 1814-1905 skapade viss förvirring i flaggfrågan. Bl.a. förekom den s.k. sillsallaten med ett unionsmärke i den övre fyrkanten närmast stången.
Efter unionsupplösningen 1905 flaggades det allmänt i Stockholm med den ”rena” svenska flaggan. Men färger och mått varierade från flagga till flagga.

Finns det inga bestämmelser?
Nu gällande flagglag är från 1982. Den tretungade flaggan är reserverad för kungahuset och försvaret. Alla andra flaggor ska vara tvärskurna. I lagen fastställdes längd och bredd på flaggan liksom korsets proportioner i förhållande till flaggduken, vilken blå och gul standardfärg som gäller etc. Observera, flaggan får ej förses med bokstäver, namn, tecken eller dylikt.

Vimpel då?
Den pryder flaggstången då flaggning inte sker. En vimpel ersätter aldrig svensk flagga. Vimpeln består ju av ett långsträckt band med ett blått och gult fält som smalnar av mot spetsen. Det blåa fältet ska vara uppåt. Vimpelns längd bör vara en tredjedel av stångens höjd.
Om detta, flaggans handhavande i olika situationer, flaggdagar och mycket mer finns att läsa i boken Flaggan och Fanan (Stiftelsen Sveriges Nationaldag).
Omar Magnergård

Läs mer om vad som hänt och blivit tänkt under nationaldagen, en salig blandning är det iallafall:

Nationaldagen är räddad – i Malmö

Gemytligt och traditionellt firande av nationaldagen

Så vill läsarna fira nationaldagen

Nationaldagen firades i länet

Skål på nationaldagen

Sweden Rock öppnade nationaldagen

Stökigt i Stockholm på nationaldagen

Hur firar du nationaldagen

Här firas nationaldagen

Många demonstrationer under nationaldagen

Jan Myrdal förklarar varför 6 juni är en dag att fira

500 nya svenskar välkomnades till kommunen

Demonstrationerna: 142 aktivister bortbussade

Trummor väckte sömnigt Ystad till fest

Firande på gator och torg

Stämningen på topp

, , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu