BloggProffs

50 tips att hantera ADHD ” Struktur

Fortsättning från 50 tips att hantera ADHD ”Insikt och utbildning”

Yttre struktur. Struktur är kännetecknet för en icke-medicinsk behandling av barn med Adhd eller ADD. Det är förstås minst lika effektivt för vuxna. Det är ganska enkelt att strukturera livet och lika nyttigt som sidstyckena på en rutschkana när de förhindrar oss med adhd från att glida av själva banan

Att använda till bristningsgränsen:

  • 1. Listor som man gör för olika tidsperioder, tex förmiddag, eftermiddag, hel dag, två dagar, vecka, eller listor för veckomeny, shopping, tvättrutiner, städvanor osvosv
  • 2. Färgkodning kan användas på allt som man kan ta på.
  • 3. Påminnelser i form av lappar, alarmklockor, äggklockor. Man kan också be någon ringa för att påminna om viktiga saker
  • 4. Ritualer för att skapa vanor. När vanorna blivit naturliga märker man snabbt om man glömt eller missat något.
  • 5. Förvaringsmoduler som tex pappersarkiv till räkningar, kvitton osv eller en minibyrå till nycklar, smycken, pengar osv
  • Färgkodning är verkligen värt att betona. Många med adhd är visuellt orienterade. Det kan man ta tillvara genom att färgkoda saker och ting som ska prioriteras; arkiv, texter, sheman, kalendrar, texter(vid studier) osv. Mycket för oss med adhd ter sig oftast som svart och vitt(eller snarare en grå klump) eftersom vi har svårt för att urskilja och avgränsa omvärlden. Det som vi inte kan se lika tydligt som andra kan bli mer intressant och uppseendeväckande genom att färgsätta det som ska memoreras eller organiseras.
  • För att bygga vidare på ovanstående tips så forsook ordna din omgivning så attraktiv och iögonfallande som möjligt utan att för den saken överdriva. Överdriver man blir det lätt att även det blir till en enda klump för våra sinnen
  • Ordna ditt hem/arbetsplats så att det underlättar för dig istället för att det hela tiden påminner dig om dina begränsningar när det gäller att hålla reda på saker och ting.
  • Ta dig an att åtgärda X% av alla dina undanlagda eller misslyckade projekt som du har påbörjat men aldrig avslutat. Här inkluderas också alla vanvårdade relationer och bortglömda förpliktekser. Ingen annan än du kan göra det färdigt. Känslan efteråt är obeskrivlig…
  • Ta dig an utmaningarna. De med adhd eller add kämpar med många utmaningar. Men så länge du vet att de inte alla lyckas, så länge du inte blir alltför noggrann, så kan du undvika att påbörja en massa nya projekt som även de riskerar att bli liggande i en växande hög. Utmaningen går ut på att slutföra något! Håll dig sysselsatt och mata hjärnan med stimulans.
  • Sätt upp deadlines för dina projekt. Även om det gäller så simpla saker som att gå ut med soporna. Om du bara visste hur glad jag blir av att lyckas göra det innan klocka fyra på eftermiddagen.
  • Dela upp stora göromål i mindre delar. Sätt deadlines på varje liten del. Sedan, nästan magiskt, blir de större uppgifterna gjorda. Detta tillvägagångssätt är absolut enklast men ändå det mest effektiva för att få struktur på vardagen. Ibland kan ju bara tanken på en syssla bli helt överväldigande och istället för att ta sig an uppgiften vänder man den ryggen. Men om man delar upp den så känns faktiskt varje liten bit hanterbar.
  • Prioritera. Undvik att förhala eller skjuta upp det du vill göra. När situationen blir stressing, mister ofta vuxna med adhd eller add perspektivet. Att betala en parkeringsbot kan kännas lika stressande som att släcka en brand på ett oljefält. Prioritera. Ta ett djupt andetag. Ta det viktigaste först och sedan det näst viktigaste. Man behöver inte göra allt på en gång även om det känns så. Att förhala är ett av de mest utmärkande symptomen på vuxen add. Du måste verkligen disciplinera dig för att inte falla i fällan. Försök undvika det för det tar så mycket kraft och ork som skulle kunna användas till något roligare.
  • Acceptera rädslan för att lyckas. Acceptera att du kan bli lite grinig när saker och ting går alldeles för lätt och konflikterna uteblir. Försök låta bli att dramatisera saker och ting bara för att olika situationer ska ge dig mer stimulans och göda hjärnan med de rätta kemikalierna . Även om jag vet hur lätt det är att helt omedvetet gå i konflikt med personer (eller t.o.m döda ting som tex dammsugaren) bara för att hjärnan behöver sina kickar, så vet jag också hur förvirrad omgivningen blir och hur stor skada de mest älskade relationer kan ta.
  • Försök analysera hur och var du arbetar bäst; i ett rum fyllt av ljud och rörelse, på tåget, insvept I tre filtar, när du lyssnar på musik eller gud vet vad. Barn och vuxna med add kan prestera som bäst under ganska udda förhållanden. Arbeta på att komma underfund med vilka situationer som passar dig bäst.
  • Förstå att det är O.K att göra två saker samtidigt; att föra en konversation samtidigt som du stickar, att duscha och komma på banbrytande idéer eller att jogga samtidigt som du planerar ett grupparbete. Ofta måste människor med ADD göra två saker samtidigt för att få något gjort överhuvudtaget. Vi behöver den där överaktiviteten för att inte falla in i dvalan.
  • Gör bara sådant som du är bra på. Åter igen, en liten påminnelse, det är helt O.K om det du gör går galant eller alldeles för lätt. Det finns ingen regel som säger att man endast kan göra saker på det svåra sättet.
  • Lämna alltid gott om tid mellan två uppgifter så att du kan samla dina tankar. Övergången från en syssla till en annan, eller förflyttandet från en plats till en annan är alltid svårt för oss med ADD och små mini-pauser kan överbrygga det problemet.
  • Ha alltid ett anteckningsblock eller en liten mikrobandspelare till hands. Man kan t.ex ha den hängande runt halsen i ett snöre (förebygger borttappande också). Du vet ju aldrig när du får en bra idé eller om du vill komma ihåg något annat. Glöm bara inte att läsa anteckningarna eller lyssna på bandet emellanåt. Det kan man göra rutin på.
  • Läs med en penna i handen, inte bara för att skriva i marginalerna eller stryka under, utan för att unvika alla inbjudande impulser från andra tankar som dyker upp då och då.

Fortsättning följer så småningom

, , , , , , , , , , ,

12 Kommentarer till “50 tips att hantera ADHD ” Struktur”

  1. meknow Säger:

    Jäklarns så bra och tydligt!!
    Jag har en liten odiagnosticerad adhdare i min hjärna som aktivt tappar bort, blandar ihop, och impulserar mig. Jag har inte hunnit förstå mig på honom ännu, men ska använda dina texter som en liten inspiration. Det var påfallande hur väl du fångar vissa delar av mig som jag hade glömt!

    Som: Man får hålla sig vaken med att fippla med saker medan man lyssnar. Man får tycka att man gjort nåt även om det gick lätt. Och det ÄR skönt att ha en tidpunkt när soporna ska vara utburna…

    Jag är duktig på att tänka rätt om min AS-dotter: Du ska ha gjort det före kl 17. Men mot mig själv? Dags för lite ändring!

    Tack för din blogg! *lägger till dig bland mina länkar*

  2. Johnny Scharonne Säger:

    Tack så mycket. Det finns så lite om ADD på internet, men dina tips ska jag skriva ut :)

  3. Cyberspunken Säger:

    Alltid lika intressant att läsa din sida, jag har just startat ett mindre krig för min dotters skull, för att få hennes skolgång att fungera! Gillade tipsen här jag kan överföra utvalda saker till min dotter och hennes korkade skola…
    =)

    Ha det gott

  4. Kimsivimsan Säger:

    Hej..
    och tack för dina sidor. Har i dagarna fått ”min diagnos” add/adhd och sakta men säker sjunker det in. I princip allt du skriver ”är jag” och du sätter ”kött på benen” till de fakta jag läser om ADHD..Dina sidor är lättare att visa för min pojkvän än faktainfo om adhd. Detta är ju en diskussion vi lär ta..och som jag ska försöka göra så ”lite svår” som möjligt. Han kommer att känna igen mig i dina tips och förklaringar..det är ju så han säger att jag är. Glömmer aldrig hans min somras när jag kommer upp ur kajutan på vår båt och utbrister ” vad gör du? Ser du inte förjan?” Jo, då svarar jag och fortsätter i samma kurs. ”Men slå då” fräser han och griper rodret (segelbåt). På kvällen säger han ”ibland förstår jag mig inte på dig. Du VET ju vad du ska göra..du KAN ju det här.. och ändå sitter du bara där och gör ingenting?!” Nu vet jag vad jag ska svara nästa gång..”det är bara Adde som hälsar på!”. Både han och jag har ”diagnostiserat mig” länge utan att termen add/adhd har knutit ihop bagen. Och min frustration över hur jag fungerar och inte fungerar har länge ventilerats med terapeut. Nu har jag krokarna att hänga upp det hela på och du gjorde det förståeligt. Tack..det du har hjält mig att få tillgång till mig själv och mitt liv.

  5. Kimsivimsan Säger:

    Det var jag som satt vid rodret och han som kom upp ur kajutan och hans min jag inte kommer att glömma…..ja, ni ser :-) )

  6. frÖken fÖrster Säger:

    Tack för kommentaren! Det värmde, dels för att mina tips var till nytta, men mest för att jag vet att jag inte är ensam.

    Kram till dig din lilla vimsa!

  7. Anna Säger:

    Jag bara instämmer i alla andra tidigare skrivna ord…
    Ödmjukt tackar jag för alla tips av dig! Det känns så himla bra att veta att jag inte är ensam om detta…..

  8. simon Säger:

    tusen tack, alla brukar irritera sig på att jag går omkring och fixar saker samtidigt som att jag pratar med dem och på mitt förra jobb fick jag inte sticka/virka på möten fast jag förklarade att jag inte kunde koncentrera mig på det som sades annars… fast jag måste erkänna att jag tycker det är lite svårt att lyssna på radioprogram och läsa den här sidan samtidigt ;)

  9. Karin Säger:

    Det är som att läsa mitt eget liv! Jag sa det senast till läkaren idag, äntligen kan jag känna igen mig istället för att känna mig utanför. Jag är där mitt i resan att acceptera. Det är så himla jobbigt. Det är så mycket och äntligen finns det iallafall något som liknar ett facit. För ett år sedan började jag min utredningsresa och nu börjar det landa i mig. Det var minst sagt en bra lista, tack!

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu