BloggProffs

Återuppstånden från semesterdöden

Det är iallafall så det känns, när man nu sitter här efter totalt 47 dagars tystnad. Det är alltså bloggen som varit död och lidit under semestern. Det är bloggen som återuppstått och inte jag…tack och lov! Faktum är att frÖken fÖrster mår utmärkt om man bortser från de 2356 myggbett som täcker större delen av kroppen.

Här, där jag bor, med Höje å, EU-sponsrad sjö och en märgelgrav intill knuten så har jag motvilligt tvingats inse att det inte bara är mitt paradis utan även MYGGENS. Jag delar inte gärna min oas med sådana svin!

Myggen är stora som gråsparvar. De attackerar i flock, med större listighet än en grupp vargar som vill fälla en hjort. En av dem, förmodligen helt omedveten om sitt öde, sätter sig på min vrist. Då tänds varningslampan i mitt huvud och jag klappar till det lilla svinet som inom en tiondels sekund når Valhalla.

Inom samma tidsspann har tre andra mygg hunnit injicera sina blodförtunnande och klådframkallande medel i mina blodbanor. Medan jag sänder dessa blodtörstiga soldater till trakter bortom verkligheten, fortsätter nästa division myggor att attackera den andra vristen…….deras blodsiver tar aldrig slut. Det enda som tar slut är de sköna sommarkvällarna.

En liten artikel om varför myggor gillar människor hittade jag på Lunds universitet, skriven av Malin Nilsson.

Hur lockas myggan till människan?

Malin Nilsson

Aedes aegypti
(courtesy of L Munstermann, Yale Univ)

När myggan är på jakt efter människans blod är flera av myggans sinnen inblandade, bl.a synen, luktsinnet och känseln. Men lukten är troligen det dominerande hjälpmedlet.

Människans doft når 20 m eller mer från kroppen och är den viktigaste ledtråden vid myggans sökande. Det är framför allt doften som aktiverar myggan till att börja söka och som sedan orienterar den rätt. Det är endast honorna som suger blod. Hanarna lever enbart på nektar från blommor och andra växtsafter.

Andedräkt, svett och dofter från huden attraherar myggor. Olika myggarter kan dock reagera på olika sinnesintryck. Till de specifika ämnen som lockar myggor hör:

 • koldioxid i andedräkten
 • mjölksyra i svett och från hud
 • 1-okten-3-ol i svett

Att koldioxid från vår andedräkt lockar mygg, även på stort avstånd, har man vetat länge. Koldioxid har också en förmåga att förstärka svaret på andra ämnen.

Mjölksyra utsöndras från vår hud och ingår i vår svett. Enbart mjölksyra lockar endas väldigt svagt eller inte alls. Men kombinationen av mjölksyra och koldioxid lockar myggan mycket kraftigare än enbart mjölksyra eller enbart koldioxid.

Ämnet 1-okten-3-ol attraherar en del myggor väldigt starkt medan andra myggarter repelleras och tar avstånd. Även detta ämne ger ofta bättre reaktion tillsammans med koldioxid.

På nära håll kan myggan troligen orientera sig med hjälp av luftfuktighet och temperatur. När myggan närmar sig människan blir det både varmare och fuktigare. Detta tycks locka och rikta in myggan. Den relativa luftfuktigheten behöver endast öka med 2% för att myggan ska kunna känna av det. Ändrad luftfuktighet tycks dock påverka myggor bara om den åtföljs av dofter eller temperaturhöjningar.

Culex nigripalpus
(courtesy of Jonathan Day)

Andra länkar om de värsta svinen – myggen:

Aggressiv mygga sprider sig

Aggressiv mygga på väg att kläckas

Barbabloggen: Dumma mygga!

Myggor

Myggallergi – allergi.nu

Myggor sprider livsfarlig sjukdom

Vevdriven myggdödare med ficklampa

Chockbesked: Anställd på Djurens Rätt mördar myggor

Vilket djur dödar flest människor per år?

Rölleka… går oxå bra

GAH!! Det kliar!!

-Samlas det kli under natten, mamma? (Eller: Är mygg fotfetischister?)

Andra bloggar om: , , , ,

 

 

 

 

Technorati Tags: , , , ,

2 Kommentarer till “Återuppstånden från semesterdöden”

 1. Trolltyget Säger:

  Hej, hittade hit genom min statestikrefferens… och läser taksamt informationen om mygg. Tackar för inlägget.

 2. Nemi Säger:

  Tjo, myggor är en sommarens bieffekt men det finns hjälp att få! Iaf mot de kliande betten. Sedan jag gick och blev pollenallergiker får jag knappt några reaktioner på mina bett alls, detta pga vanliga receptfria allergitabletter som innehåller antihistaminer. Förutom att jag kan andas och se bra med hjälp av dom så är de hjälpsamma nog att ta bort kliandet :) Ät sådana! De är inte skadliga på något sätt så både allergiker och icke-allergiker kan äta dom.

  Länk om detta http://www.vardguiden.se/Article.asp?ArticleID=6158

  /Nemipemi

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu