BloggProffs

Besvärliga biskopar

Med stöd i Bibeln påstår några riktigt besvärliga biskopar att kyrkan inte bör viga par av samma kön. Det beror inte på att de är mindre värda som människor eller att deras kärlek inte är giltig. Det beror enbart på att de inte som par uppfyller den teologiska definitionen av äktenskap.

Vår kyrkas vigselordning börjar med att anknyta till Guds skapelse av människan – av mannen och kvinnan – och kopplar äktenskapet till Guds vilja.

Det är inte teologiskt möjligt att enbart definiera äktenskapet funktionellt utan hänsyn till kontrahenternas kön och roll när det gäller skapelsens fort­bestånd.

”Skit i definitionerna”, säger jag. Om 30 år kommer det ändå att vara helt O.K att kyrkan viger par av samma kön. Det känns mest som om biskoparna ska sätta sig på tvären av gammal vana och göra hönor av små menlösa fjädrar. 

Så som de beskriver den teologiska definitionen av äktenskapet – så borde ett gift par som är  ofrivilligt barnlösa – inte heller få kalla sin gemenskap för äktenskap eftersom de inte knyter an till skapelsens fortbestånd.

Men tydligen är det helt ok att ingå äktenskap för ett par där den ena varit man och den andra varit kvinna. Fast de har ju då bytt kön och därmed roller. Inte heller de kan uppfylla Guds vilja. Men det gör kanske inget – huvudsaken är att de kan visa upp papper på att de är en styck definierad man  utan vagina och en styck definierad kvinna utan penis. Förmodligen skulle ni inte ens märka att ni vigde ett par som inte överrensstämmer med era definitioner.

Skapelsens fortbestånd kommer att fortgå – oroa er inte. Även par av samma kön skaffar barn och då är det bäst om mamma o mamma eller pappa o pappa är gifta.

Ja, det är synd om de som hänger upp sin tro på ord och definitioner när det egentligen är trons handlingar som ska vägleda hur kyrkan agerar i det moderna samhället.

Om man nu menar att alla är lika inför Gud, varför är då inte alla lika inför biskoparnas definition av ordet ÄKTENSKAP?

Finns det någon som tror att Gud bryr sig om våra definitioner? Tror biskoparna att de gör någon annan än sig själva en tjänst genom att sätta sig på tvären?

Biskoparna och andra ordvrängare borde lämna sina kansli och gå ut bland vanligt folk istället. Det är där ni hittar er kyrka – er församling – där finner ni säkert Gud också.

Själv begriper jag inte varför det här är en så viktig fråga. Jag hade nog mer oroat mig för alla , hetro- eller homosexuella, som tvunget vill gifta sig i kyrkan, få välsignelser, döpa sina barn, konfirmeras eller jordfästas fastän de inte ens vet hur man stavar till Jesus.

Var glada för att de kommer till er istället och förhindra inte det förtroendet. Det finns ett behov av andlighet och det är er uppgift att visa vägen.

Kristi frid!

Lite andra bloggar:

Äktenskap för alla!

Även hycklande biskopar kan hitta ett korn

Låt kyrkan välja

5 skäl för civiläktenskaplig lagstiftning – in extenso

Inlägget kommenterar följande artiklar:

Erkänn att välsignelsen var ett misstag

Det är inte kön utan kärlek det hänger på

Gör tydligt att äktenskapet är för man och kvinna

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,  intressant

färskpressa!

5 Kommentarer till “Besvärliga biskopar”

 1. MrArboc Säger:

  Håller helt med – varför ska det vara så viktigt med en kyrklig vigsel? Låt dom leka i sin egen lilla sandlåda och gör en egen ceremoni om man nu har behov av en ceremoni.

 2. Josef Boberg Säger:

  Hejsan,

  Kan ju nu undra över hur många heterosexuella par som dessa biskopar – ifall dom skulle vara konsekventa – som dom skulle vara tvingade att skilja åt – därför att dom inte längre lever dagligdags som man och kvinna = har fysiska samlag med varandra – och inte andra heller för den delen, kanske… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 3. Alexandra Säger:

  Bra skrivet och tack för att du länkar!

 4. Göran Koch-Swahne Säger:

  Biskoparnas påstående (ofta kallat ”skapelseteologi”) stämmer inte alls.

  Ingen skulle förr i världen ha drömt om att åberopa Adam & Eva för sin teologi om någonting annat än Fallet.

  Detta är helt nya irrläror från Colorado (1970-tal; Focus on the Family och andra), mixade med Roms familjefascism från 1800-talet.

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu