BloggProffs

Lady F

Under förmiddagen var jag ute på långpromenad med yngsta hunden. Jag  stötte på en av mina grannar som var ute på exkursion med sin systerson nere vid Höje å. Vi vinkade på avstånd och när jag kom lite närmre sade min granne till pojken:

- Damen heter Nike! som ett svar på en förmodad fråga.

Sen hörde jag inte mer. För det slog mig helt plötsligt att när jag somnade igår kväll, jag lovar och svär, på heder och samvete, var jag bara 20 år.

Men jag måste  haft en sjuhelsikes natt, för i morse vaknade jag och var precis så gammal som det krävs för att kallas dam

 

- Dam????? kunde han inte lika bra klämt till med tant?????  Eller kärring????

 

Nu blev jag så brydd att jag var tvungen att gripa första bästa lexikon när jag kom hem. Det lättade något på min svarta himmel när jag undersökte synonymerna och deras olika värdeladdningar.

Det känns helt okej att vara en ”fin kvinna”, en ”lady”, en ”donna” och en ”världsdam”.  Ja, det känns faktiskt bättre än att vara en ”jänta”, ”brallis” eller ”brud”.

 

Om två månader fyller jag 39 år. Om ytterligare ett år 40.

Jag tänker banne mig inte hamna i en ålderskris, börja färga håret, använda uppstramande masker, gördlar och vadderade bh-kupor. Fast å andra sidan vet jag inte om det kanske är lika hysteriskt med en 40-åring som klär sig som en 20-åring? Det kan faktiskt vara ganska patetiskt när man ser en kvinna på stan iklädd helrätt modeutstyrsel, tingel-tangel och allsköns accessoarer. Det kan se snyggt ut bakifrån, men när hon vänder sig om och avslöjar sitt drakansikte blir chockeffekten markant.  Man vill ju inte gärna skrämma någon.

 

Jag ska fundera på saken under natten. Kanske sova ifatt de där 20 åren och möjligen våga vakna som en lady imorgon? Elegant vill jag iallafall vara. Eller frappant, som mitt kära ex sade för nån månad sen.

 

 

synonymer för FLICKA

flickebarn, ung kvinna, tös, jänta, tjej, brud, brutta, böna, brallis, tjack, pingla, snäcka, kicka, piga, flicksnärta, snärta, stinta, fänta, gräbba, tulta, stulta, stumpa; flickvän, sällskap, käresta, flamma, fjälla; dotter

 

synonymer för TJEJ

(vard.) flicka, tös, jänta, tjack, brud, böna, brutta, brallis, donna; kvinna, dam, eva; flickvän, fästmö, sällskap, girlfriend

 

synonymer för DAM

fin kvinna, kvinna av börd, lady, världsdam; respektabel kvinna, madame, fru, tant; bordsdam, danspartner, kvinnlig partner, moatjé, sällskap; fruntimmer, kjoltyg, kvinnfolk, donna, tjej;

 

synonymer för TANT

faster, moster, äldre kvinnlig släkting; (vard.) äldre dam, dam, kvinna, fruntimmer, käring, gumma; tanten frun, frugan

 

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 Kommentarer till “Lady F”

  1. Kicke Säger:

    Av 10 möjliga poäng har du alltid varit en 12-poängare. Även i din flanellpyjamas, skulle jag vilja påstå!
    Det som redan är bra, blir oftast bättre med åren.

  2. frk Säger:

    Det var ju snällt sagt, men jag undrar förstås vem du kan vara. Speciellt med tanke på att det bara är älsklingen som sett mig i pyjamasen de senaste 4 åren. Hrmmm….

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu