BloggProffs

Olika anledningar att dö

I en del av världen pågår en debatt om konsumtionshysterin. I debattartiklar, insändare och bloggar skriver folk så kloka tankar och funderingar om hur trött man är på köppropaganda och lättja inför det flärdfulla och perfekta livet. Idealet har kommit att så mycket som möjligt efterlikna magasinens inredningsreportage, att uttrycka kreativitet via sin klädsel och accesoarer. På köpet får man ju dessutom andra människor respekt eftersom denna stillebenlika tillvaro inte bara kräver tid och engagemang utan också kapital(eget eller finaxfinansierat).

I ett av de senare bidragen till debatten ( DN ) kan vi läsa om en tonårsflicka som tycker att hennes far ska ordna ett Finaxlån så att hon kan köpa en Kellyväska för 50 000. Jag vet inte hur historien slutar, men jag antar att det finns mer än en sådan här tjej och dessvärre också många tillmötesgående föräldrar.

Vem är det som förvrider huvudet på våra småtjejer? Har föräldrar ingen inverkan på sina barn eller lever de efter samma ideologi själva;  Jag shoppar – alltså finns jag till?

Jag kan själv tycka att det är roligt med modebloggandet. Men jag förskräcks också av kommentarerna som följer på vissa inlägg och jag undrar om det är små barn i barbieåldern som har dessa tankar eller om det är vuxna människor. Här följer ett exempel:

Postat av: l

Hade varit kul med prislapp på de olika väskorna, inte för att jag ska investera i en men ändå:)

2006-mar-28 @ 21:00 

Postat av: R

Jag tror på en god investering, jag.

2006-mar-28 @ 21:02

Postat av: H

l: Åh, det är lite svårt att ta reda på för de här väskorna säljs ju inte direkt på net-a-porter. Jag ska göra lite efterforskning och se om jag kan få fram ungefärliga prislappar.

2006-mar-28 @ 21:02 

Postat av: H

R: Jag med, men det är ändå svårt att uppbringa de hutlösa summor som de kostar och dessutom att ha tålamod att vänta i typ 5 år på en väntelista för att få tag på en goding… Annars… ;)

2006-mar-28 @ 21:04

Postat av: L

Men ja jippi, jag har Alma! Verkligen en goding. Men hon har fått vila lite nu när Bruno Bayswater är ny )

2006-mar-28 @ 21:21

Postat av: H

L: oj, inte illa, en äkta klassiker i din ägo! Bruno är fin han och Alma kan väl turas om ;)

2006-mar-28 @ 21:24

Postat av: C

Åh, jag *dör* för Chanel 2.55

2006-mar-28 @ 21:24

Postat av: E

Chanel bagen är min favvo…skull göra mkt för att äga en sådan, svart eller röd. Någon som har ngn till salu?

2006-mar-28 @ 21:28

Postat av: H

C: Ja, det är verkligen en väska att drömma om…

2006-mar-28 @ 21:28

Postat av: H

E: Ja om man nu måste välja även i fantasin så kan det nog vara min favorit också eller Birkin eller 2.55 eller Birkin. Äh, varför välja i fantasin, jag tar båda )

2006-mar-28 @ 21:30

Postat av: M

Jag tycker att Bayswater, le dix motorcykle och SPY ska ha en plats. Louis Vuitton kan jag hålla med om, men varför Alma? Oj, hoppas att det inte lät som ett klagoinlägg nu. Kul idé and well done!

2006-mar-28 @ 21:57

Postat av: W

Jag är övertygad om att Birkin och jag skulle kunna trivas hela livet tillsammans! Väskornas väska! Jag skulle i och för sig kunna ta ett exemplar av de andra också, men för mig är Birkin nummer ett. Nu vill alla ha en Chanel, men säg den fashionista som inte tyckte att den var en riktig tantväska för några år sedan??!! Men om man äger en klassiker så blir man förr eller senare helt rätt igen :-) .

2006-mar-28 @ 22:20

Postat av: C

I’ve got ALMA!

2006-mar-28 @ 22:36

….och på detta vis forsätter ytterligare 40 kommentarer.  Den ene efter den andre bara dör för en Kelly eller Chanel . Men vad jag egentligen ville påpeka är vad som pågår i andra delar av världen där folk skulle kunna dö av helt andra anledningar än att de sticker huvudet i en modeväska eller shoppingkasse.

En bit bröd eller en skål med ris skulle säkert någon kunna dö för.

 

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu