BloggProffs

OM KMR, NEWSDESK OCH ADHD

Klipp från wikipedia.se

Kommittén för mänskliga rättigheter (Citizens Commission on Human Rights, även förkortat CCHR eller i Sverige KMR) är en organisation som grundades av Scientologikyrkan och Thomas Szasz 1969 i syfte att utplåna psykiatrin innan år 2000.Då detta mål ej uppnåtts (2007) propagerar man fortsatt mot psykiatri.

Rörelsen är djupt inspirerad av L Ron Hubbards teorier och enligt dessa finns det inga belägg för att psykiatriska sjukdomar har biologiska orsaker. Sjukdomstillstånd orsakas, enligt Hubbard, istället dels av så kallade ”engram”, samt enligt Scientologins mer esoteriska läror, av de så kallade kroppstetanerna, vilka är resterna av mördade rymdvarelser som slagit sig ner i människokroppen. Scientologer ser psykiatri som ett brott mot mänskligheten. Alla läkemedel som påverkar psyket är enligt KMR droger. På senare tid har man propagerat mot sjukdomsklassificeringen av barn med Damp och AD/HD och kritiserar att dessa barn medicineras t.ex. med Amfetamin och Ritalin.

KMR  har ett stort ansvar för alla de irrläror som sprids angående ADHD och ADD. Att det just är dessa diagnoser som attackeras beror förmodligen på att en del av behandlingen består i centralstimulerande medel som räknas under deras definition av droger( precis som alvedon och nezaril) . Scientologerna med KMR och dess anhängare vill få detta till att man gör barn och vuxna med ADHD/ADD till narkotikamissbrukare. Men så är det inte.

På ett dygn får man i sig ungefär 0,01% av hur mycket en lätt missbrukare använder per dag.  Som bekant har  missbrukare tendens att öka sin dos när han blir mer tolerant för drogen. Så sker inte under medicinsk behandling av ADHD eller ADD. För varje individ finns en optimal dos som framprovas under 9-10 månader. Man ska inte ha för mycket och inte för lite, utan lagom just för den personens behov.

En missbrukare känner också sug efter sitt knark. Det gör du inte när du äter Ritalina, Concerta eller andra amfetaminliknande preparat. Med dessa mediciner får du rätt koncentration av alla de ämnen som hjärnan behöver för att fungera korrekt. För oss fungerar medicinen precis som en kopp kaffe för den morgontrötte eller en kopp humlete för den som har svårt att sova. Medicinens effekt beror på om du har ADHD eller ADD, men den ser till att hjärnans aktivitet balanseras.

Alla och envar har  rätt att tro på vad man vill och yttrandefriheten  ska alltid bevaras. Men man undrar var gränsen går när det gäller spridningen av felaktig information. Hade omvärlden varit lika tyst om man hade spridit samma irrläror om lungcancer, MS,  och Alzheimers?  Det vet väl varenda kotte att om man lägger odört under kudden tre nätter i rad, har en spinnande katt på magen och sjunger Blinka lilla stjärna baklänges så botas både hjärntumörer och KOL?

Men vem är det som sprider dessa irrläror? Det finns många sätt att sprida okunskap och förvirring när man vill och känner behov av det. Man kan t.ex blogga om det eller i gammeldags stil trycka upp pamfletter för att dela ut på stan. Men sedan finns det också andra kanaler, både i verkligheten och på nätet. En kanal på nätet är NEWSDESK som gladeligen och samvetslöst sprider olika ”artiklar” till mediafolk och allmänhet. De får ju betalt för att göra det.

NEWSDESK publicerar s.k nyhetsartiklar och pressmeddelanden på uppdrag. Man kan jämföra det med en produktplacering där rätt artiklar ska marknadsföra det man har att sälja. De artiklar som finns på  NEWSDESK  handlar om allt från teater, bilar, tekniska prylar,  kommunfakta, partiprogram och föreningsnytt.  Där finner man också en hel uppsjö artiklar från KMR som publiceras om och om igen utan uppdatering. Deras budskap är tydligt: att utplåna psykiatrin och förhindra att drabbade människor får adekvat och professionell hjälp.

För att få lov att publicera eller lägga ut sina artiklar på NEWSDESK måste man vara abonnent. Med andra ord finner KMR och NEWSDESK det vara värt varenda öre att förvränga bilden av ADHD/ADD, dess orsaker och behandling.

Kjell Häglund  har i en krönika på journalisten.se  skrivit ett inlägg angående KMR, Scientologerna, medias ansvar och följderna av förvrängda fakta. Du kan läsa en del här, men för vidare läsning kan du klicka på länken under texten:

Fritt fram för scientologisk gallimattias

Den 19 april fick Aftonbladet-läsande föräldrar till barn med adhd en klump i halsen. Tidningen beskrev målande hur en pojke begått självmord efter att ha tagit medicinen Strattera, och fyllde på med statistik som tycktes bekräfta skräckbilden av en medicin som dödar barn.
Men artikeln var duktigt fulvinklad. Snyftstoryn hade saxats från en galen amerikansk scientologsajt, ritalindeath.com, som bedriver religiös hatpropaganda. Och siffrorna visade sig, om man krafsade bort snedvinkeln, vara ordinär biverkningsstatistik. Studien som gjorts visade inget enda fall av självmord och en oerhört låg frekvens suicidalt beteende över huvud taget.
Själv får jag en klump i halsen av att scientologernas korståg kan nå……fortsättning

Samma sak med medicinjournalistiken. Det har gått en månad sedan British Medical Journal i en huvudfeature skrev sanningen om den svenska sociologen Eva Kärfves hatkampanj mot läkaren Christopher Gillberg – och inte en rad i svenska medier, som annars frossat i den Kärfve-regisserade ”Gillbergaffären”.
   Jonathan Gornall, ledande brittisk sjukvårdsjournalist, pressar Kärfve till medgivanden om vad hon tidigare förnekat: att scientologikyrkan bidragit till hennes bestseller Hjärnspöken: DAMP och hotet mot folkhälsan och att hon varit dragplåster på en scientologisk antipsykiatri-konferens i München………fortsättning  Den osynliga stjärnreportern
 

Aktuella artiklar med anledning av mitt blogginlägg:

Tv-brus bra för barn med ADHD SvD

Tv-brus bra för barn med ADHD Aftonbladet

Den osynliga stjärnreportern  - om den uteblivna reaktionen kring sociologen Eva Kärfves hatkampanj mot läkaren Christopher Gillberg

Hyperactivity in children: the Gillberg affair av Jonathan Gornallfrilanjournalist

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

3 Kommentarer till “OM KMR, NEWSDESK OCH ADHD”

  1. dojan Säger:

    Sent omsider – en kort kommentar ang Newsdesk.
    Newsdesk gör det möjligt för journalister, redaktioner och även er bloggare att få tillgång till pressinformation som släpps från privat och offentlig sektorn. Detta på uppdrag av Sveriges journalister och redaktioner. Informationsflödet är oberoende i den bemärkelsen att vem som helst som inte sprider olaglig information får ansluta sig och göra det. Även KMR. Detta av i princip samma skäl som att Google har valt att indexera http://www.kmr.nu.
    Eller tycker du att Google och Newsdesk med utgångspunkt från egna etiska normare och värderingar inte ska indexera alt förmedla deras information?

  2. frk Säger:

    Hade du verkligen brytt dig om vad jag tycker hade du svarat på något av alla de mail som jag skrivit till NEWSDESK.

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu