BloggProffs

400 psykdiagnoser

400 psykdiagnoser, det gör mig något misstänksam. Det synes mig som varje liten avvikelse från det etablerade sättet att existera kan ge mig en psykdiagnos.

Kan ett vardagligt vredesutbrott ge mig en diagnos – kolerisk?

 Tilltalar jag en medpassagerare på busen kanske jag har en diagnos typ – alkoholism -  nånting?

Glömmer jag ständigt att stänga bakluckan när jag kör iväg får jag kanske diagnosen dementia vulgaris, eller något dylikt?

Det finns enligt uppgift 400 psykiatriska diagnoser.

Ja, det kanske är så. Dessvärre har jag inte fått de verifierat. Några av de diagnoser jag kan komma på är; schizofreni, cykloid psyksos, manodepressivitet och ångest. Det skulle vara intressant att höra benämningen på de resterande 395.

Förresten kom jag på anorexi och bulimi också. Räknas fetma? Narkotikaberoende?

Jag kom på en lämplig diagnos till, vilken jag ofta lider av: oföretagsamhet(eller lathet?) Finns det medicin för det, så vill jag verkligen ha det.

Det kanske finns några spännande och glamorösa etiketter på psykiska sjukdomar. Något som man kan skryta med att man lider av, om man bara visste vad det heter. Kan någon visa mig?

Förresten tror jag att det i och för sig kan finnas nästan lika många diagnoser som det finns människor. Varje individ är unik, och är inte de flesta av oss lite knäppa på ett eller annat sätt? Skrapar man lite på ytan på en till synes perfekt person, kan nog både det ena och det andra uppdagas.

Själv har jag diagnosen adhd. Det har jag haft sedan jag föddes, sedan jag var två celler stor. Men jag visste inte om det förrän som vuxen. Jag kommer aldrig att bli botad utan lär mig istället att ha olika stategier för att åverkan ska bli så liten som möjlig. Egentligen märker jag inte av tillståndet själv, inte förrän jag märker att människor reagerar konstigt på hurdan jag är. Dock skulle jag vilja ha lite psykos light, eller varför inte mani light, så kanske min andra sjukdom, oföretagsamheten, kunde elimineras. Kan doktorn hjälpa mig med det?

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu