BloggProffs

Angående CITES – intyg

Det är väl inte mer än rätt att han får böter. Det är trots allt olagligt att handla med utrotningshotade djur. Jag förstår inte heller att man kan leva med en goja i femton år utan att veta om att arten är utrotningshotad. Det är också helt obegripligt att man säljer ett husdjur, som har en intelligens som en fyraåring, efter så lång tid tillsammans. Gojor är väldigt känsliga och intelligenta djur. Hoppas att ägaren nu förstår att värdesätta sin vän….

Skulle sälja papegoja – åtalas
Papegojan Kalle har blivit föremål för en rättstvist. Han annonserades ut till försäljning på Blocket fast det är förbjudet. Nu åtalas ägaren för brott mot miljöbalken.

Den gulhuvade amazonpapegojan Kalle köptes i en zooäffär för 16 år sedan. Sedan dess har han bott i Kungsbacka utanför Göteborg. Men eftersom makarna Gudrun och Sven-Eric Lindberg jobbar heltid så var det dags att sälja fågeln. Men det var lättare sagt än gjort. Ägaren annonserade ut Kalle på Blocket – och blev då åtalad för brott mot miljöbalken. – Det kändes lite kymigt när polisen ringde och sa att vi var anmälda, men nu tycker jag att det är fånigt, säger ägaren Gudrun Lindberg.

Saknar intyg
Reglerna vad gäller utrotningshotade djur är tydliga. – Man får inte sälja och köpa sådana här djur hur som helst. Det måste finnas ett intyg på att djuren får säljas, säger kammaråklagare Kristina Persson. För att inte artens överlevnad ska hotas så måste man veta hur många som finns i världen. Okontrollerade försäljningar och köp gör att fåglar som Kalle riskerar att försvinna helt, enligt EU. – Men Kalle är ju uppfödd i Skåne och helsvensk. Vi visste inte om att det behövdes ett intyg, säger Gudrun Lindberg. – Reglerna kan vara svåra, men det är individens ansvar att ta reda på vad som gäller, säger Kristina Persson. Nu riskerar ägaren böter för sin tänkta nätaffär.

Av Frida Sjödin
[email protected]

URL till denna sida: http://expressen.se/nyheter/1.448877

cites, amazon, papegoja, djur, utrotningshotad
Jag har idag placerat min blogg i
Lund
på bloggkartan.se

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu