BloggProffs

Dags att packa?

 

 participationisuniversal.jpg

 Lika mycket som jag undrar om det finns liv på den där andra planeten så undrar jag……

….kommer mänskligheten någonsin att befolka en annan planet?

Jag tror vi måste om vi vill överleva! I framtiden kommer kombinationen av en snabbt ökande befolkning, uttömda naturresurser och den  globala uppvärmningen leda till att vi måste lämna Jorden för att finna ett nytt hem.

Mänskligheten växer i en enorm hastighet och det är inte svårt att förställa sig att inom en snar framtid kommer jorden att vara överbefolkad. Den här planeten kan bara försörja en viss mängd människor och det är bara en fråga om NÄR gränsen är nådd.

Jorden har försett oss med en stabil plattform under de senaste 4 miljoner åren av evolution. Numera vet man dock att tiden är begränsad och att jorden en dag blir olämplig att bo på.
Om vi är kloka och tänker framåt så bör vi planera för att mänskligheten en dag kan fortsätta sitt liv på en annan planet.

Förhoppningsvis kommer vår teknologi och kunskap om rymden att förbättras. Om man tänker på vad som hänt under de senaste hundra åren så kan vi väl knappt föreställa oss hur vår teknologi och kunskap ser ut om ytterligare hundra år….eller 1000 år? Wow!

Kanske vi kan resa genom vårt solsystem precis som vi åker bil från Skåne till Norrland idag.

Att hitta en planet som är lämplig att befolka kanske blir ett problem? Men nu har man hittat Gliese 581c och det finns kanske fler?

 Gliese 581 c är en planet i bana kring den röda dvärgstjärnan Gliese 581. Planet förefaller ligga inom den beboeliga zonen, där yttemperaturen möjliggör att flytande vatten kan finnas. Planeten befinner sig 20,40 ljusår från jorden i stjärnbilden Vågen

Kretsar kring Gliese 581
Omloppsbanans egenskaper
Avstånd från stjärnan (a) 0.073 AU
Excentricitet (e) 0
Omloppstid (P) ~13 d
Fysikaliska egenskaper
Massa ~5 MJ
Radie ~1.5 RJ
Temperatur ~290 K
Upptäckt
Upptäcktsår 4 april, 2007

//

Gliese 581 c upptäcktes av Stephane Udry och hans team vid Geneves observatorium i Schweiz, med hjälp av European Southern Observatorys 3,6-meterteleskop i La Silla som finns i Anderna, Chile

Fysiska egenskaper

Gliese 581 c är den minsta och den mest ”jordlika” planeten som hittills upptäckts utanför vårt eget solsystem. Planetens radie är 50 % större än jordens och dess massa är fem gånger så stor. Dess omloppsbana är omkring 1/14 av jordens, men då Gliese 581 har betydligt lägre ljusstyrka än solen beräknas medeltemperaturen ändå till mellan 0 och 40 grader celsius. Planetens rotation är låst så att en sida alltid är vänd mot dess stjärna och medan den andra alltid är mörk. Detta orsakar extrema temperaturförhållanden på den mest belysta delen och den mörka delen, medan övergångszonen mellan dessa kan ha normala temperaturförhållanden lämpliga för levande organismer.

Flytande vatten

Man tror att Gliese 581 c ligger inom den beboeliga zonen där flytande vatten, som vanligen anses vara en nödvändig förutsättning för liv, kan finnas.

Externa länkar
SvD: Hopp om liv 20 ljusår bort
SvD: Planet lik jorden – hopp om liv
Dagens Nyheter: Beboelig planet hittad ”nära” jorden, 25 april 2007

, , , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu