BloggProffs

-Olämpliga ska förbjudas äga hund

Olämpliga personer ska kunna förbjudas att ha hund.
Det föreslår jordbruksminister Eskil Erlandsson.
Däremot är det inte aktuellt med förbud mot särskilda raser.
Efter flera uppmärksammade attacker, som till exempel förra helgen då polisen sköt ihjäl en pitbullterrier, kommer nu ett nytt lagförslag för att komma till rätta med problemet.
Förslaget innehåller fyra steg som en hundägare kan åläggas omedelbart: Steg ett är koppeltvång, steg två munkorg, steg tre är att polisen ska kunna frånta ägaren hunden. Det sista steget är att en person ska kunna förbjudas att äga en hund. Det säger jordbruksminister Eskil Erlandsson till Dagens Nyheter. Före sommaren kommer regeringen lägga förslaget.
Ett förbud mot särskilda raser är däremot inte aktuellt, trots att så kallade kamphundsraser är överrepresenterade i angreppsstatistiken.
- I princip kan man lära upp vilken ras som helst att agera aggressivt och många av de raser vi i dag kallar kamphundar utbildas på ett positivt sätt och blir fina familjehundar, säger Eskil Erlandsson till tidningen.
Svenska kennelklubben, SKK, ställer sig positiv till att det inte finns med något rasförbud i förslaget. Men de anser inte att munkorgen är ett alternativ.
- Om hunden är en samhällsfara ska den tas bort, säger SKK:s Hans Rosenberg.
pitbull, jordbruksminister, Eskil Erlandsson, koppeltvång, munkorg, lagförslag

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu