BloggProffs

Vinomaten

En automat där du kan provsmaka dryckerna innan du knappar in ditt köp. Och dessutom sparar 10 procent på varje flaska. Finns det? Svar ja, Systembolagets Vinomat? är här!
I morgon den 2 april öppnar Systembolaget 42 automatstationer, där du snabbt och lätt kan köpa vin, sprit och öl.

? Tekniken har vi hämtat från Japan, där den här typen av försäljning har funnits i tio år. Vi kallar automaten för Vinomaten?, säger Mikael Wallteg, försäljningschef och vice VD.

Provsmakning
I Vinomaten? kan du provsmaka alla drycker innan köp.

? Ja, för fem kronor får du ett vinglas med två centiliter valfri dryck.

Satsningen är ett led i att öka Systembolagets kundservice, och möjligheten att provsmaka underlättar dryckesvalet. Man väljer ursprungsland, varutyp och pris. Därefter trycker man på passande matsymbol och får fram olika dryckesalternativ.

Billigare än i butikerna
Men de nya automatstationen är inte bara ett bidrag till dryckeskulturen, de betyder samtidigt billigare varor! Prissänkningen är möjlig eftersom personalkostnaden nästan är obefintlig, vilket gör att marginalen kan minskas. Flaskorna är tio procent billigare än i butiken.

? Ja, det är konsekvensen av vår prissättningsmodell. Problemet kommer att rättas till under nästa år, men till dess får vi dras med det, avslöjar Mikael Wallteg.

För att hindra ungdomar och berusade från att köpa används ett system som kombinerar blåskontroll, personvåg och ögonidentifiering. Det finns också en röstsensor som reagerar på sludder, pipig röst och målbrott. Systemet är extra känsligt vid beställning av alkoläsk. Vid blockering av köp blinkar en röd lampa och maskinen släcks ner. Vid misstänkt langning fälls ett skottsäkert galler ned över kunden - och det kan bara hissas upp av polisen.? Det är inte roligt att bli inlåst kan jag lova, det hände mig flera gånger när vi gjorde tester, skrattar Mikael Wallteg.

Alkolfritt på kvällen
Nästa steg blir att utrusta automatstationen med olika matdofter som kan blandas med aromen av de drycker man är intresserad av.

? Än så länge har vi bara fått tag på dofterna av köttfärslimpa, stekt fasan och byxad abborre, och det räcker ju inte långt, menar Mikael Wallteg.

Vinomaterna? är öppna dygnet runt, men mellan klockan 22.00 och 10.00 säljs bara alkoholfria drycker.

Här hittar du din närmaste automatstation »

vin, sprit, skämt, humor, fest, samhälle, politik, allmänt

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu